Montaža videa

Imam nov fotoaparat, ki snema tudi video. Super, dajmo izkoristiti to možnost. Pa sem šel malce naokoli in se učil snemanja. Seveda rezultati niso bili kaj preveč prida, saj vsaj za polovico nastavitev na fotoaparatu ne vem, kaj pomenijo. Pa vseeno, nekaj video posnetkov sem vseeno naredil.

Ko sem se vsedel za računalnik in razmišljal o posnetih videih, sem se počasi zavedel. Seveda, nič mi ne pomagajo surovi posnetki iz fotoaparata, sedaj jih moram urediti, zmontirati. Profesionalna video produkcija temu pravi montaža videa. Super, vse lepo in prav… vendar kako se tega lotiti?

Izbira pravega programa za video montažo

Kot mi je na hitro pokazal gospod Google, obstaja ogromno programov za video montažo. Eni so primerni za hitro montažo videov, posnetih s pametnimi telefoni, spet drugi so primerni za montažo celovečernih filmov. Kaj pa rabim jaz?

Za preprosto montažo domačih videov oz. kot hobij, sem izbral program Adobe Rush. Program ima dosti različnih možnosti za urejanje videa in je kljub temu preprost za uporabo. To je tisto, kar sem si res želel. Preprosto in fukcionalno. V primeru, da vam osnovne funkcije ne bodo več zadostovale, lahko dokaj preprosto preklopite na bolj profesionalen program za montažo videa, Adobe Premiere Pro (podjetje Adobe trdi tako).

Hitrost računalnika

Programi za montažo videa potrebujejo kar zmogljiv računalnik, PC. Kot berem, je veliko odvisno od samega procesorja, kot tudi od količine pomnilnika, ki ga imamo. Seveda ne škodi, da imamo hitre diske (SSD – “solid state drive”).

Učenje – izobraževalni video

Ogromno video vsebin na spletu obstaja, preko katerih se lahko učimo različnih veščin, seveda tudi uporabo različnih programov za video montažo. Največja knjižnica video vsebin je YouTube. Ko sem brskal za različnimi “tutoriali”, sem po nekaj minutah natelel na video, ki mi je na preprost način pojasnil osnove programa Premiere Rush. Priporočam.

Grafike, glasba, posebni efekti?

Kot lahko vidite, v programu obstaja ogromno možnosti, kako že urejeno video vsebino še dodelati. Lahko se doda glasba, različne grafike, se uredi prehode med različnimi video posnetki ipd. Možnosti je res veliko in ne želim, da bi bil ta zapis predolg. Bi pa poudaril mogoče najbolj pomemben nasvet, ki so ga predali meni in ga predajam naprej vsem bralcem tega bloga.

Ustvarjajte (“create”)! Le preko vaje in ustvarjanja vsebin, boste (bomo) postali bolj vešči vseh orodij za izdelavo videov. Tako da bom na tem mestu kar zaključil zapis, vzel v roke fotoaparat in šel iskati ven v svet novo zgodbo.

Avtor slike: Daniel Stevens